Organizirana proizvodnja sira u Krasnarskom kraju seže od druge polovice prošloga stoljeća. Točnije prve količine mlijeka se organizirano počinju prikupljati i slati na preradu u Senj 60-tih godina. Ispočetka se mlijeko samo prikuplja i u sirovom stanju šalje u Senj.

1960. godine počinju se javljati prvi oblici prerade, korištenjem bakrenih kotlova i zagrijavanjem mlijeka potiče se sirenje ali bez pasterizacije. Ovakav način korištenja sirovog mlijeka u izradi sira jedan je od najtradicionalnih načina proizvodnje sira.

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća roditelji g. Vladimira Tomaića zaposleni su u mljekari Krasno koja je bila u vlasništvu trgovačkog poduzeća "Primorje" iz Senja.

Početkom rata u Hrvatskoj sistem koji je do tada postojao nestaje i veliki broj seljaka iznenada ostaje bez sigurnog otkupa. Sve to dovodi do toga da je u periodu od 1989. do 1992. godine stočni fond na području Krasna i okolnih mjesta prepolovljen a velik broj ljudi ostaje bez posla.

1992. godine Vladimir Tomaić uz svesrdnu podršku supruge odlučuje uzeti svoju sudbinu u svoje ruke i s pozicije voditelja mjesnog ureda i matičara okušati se u poduzetničkim vodama.

Uz nešto malo vlastitih sredstava i sredstava posuđenih od poznanika i prijatelja, te kreditom od Grada Senja u vrijednosti 6000 DM pokreće se proizvodnja sira tradicionalnom metodom kuhanja u bakrenom kotlu. Kao i svaki početak i ovaj je težak i skroman. Prvi dan prerađuje se samo 73 litre mlijeka da bi se u slijedećih osamnaest mjeseci prerada ustalila na 180 litara mlijeka dnevno čijom se preradom proizvodi polutvrdi krasnarski sir.

1994. godine stupanjem na snagu novih propisa koji reguliraju ovu djelatnost obitelj Tomaić odlučuje se na daljnje investicije i uz kreditna sredstva od 65.000 DEM ulaže u novu opremu za preradu mlijeka. Povećava se obim prerade i proizvodnje, dnevno se prerađuje i do 1 500 l mlijeka, ali se i dalje proizvodi samo krasnarski sir. Ovaj obim proizvodnje omogućava i veće zapošljavanje i sada već Tomaić Commerce zapošljava šest djelatnika.

2000. godine počinju se uvoditi novi proizvodi: škripavac i velebitski ovčji sir, te se zapošljavaju novi ljudi, čime se omogućava agresivniji pristup tržištu te nastupi na sajmovima na kojima proizvodi dobivaju medalje i priznanja za svoju kvalitetu.

13.07.2003. u Krasnu je otvoren novi proizvodni pogon Sirane "Runolist", dnevna prerada mlijeka povećava se na 2000 l, a proizvodna paleta se širi na šest proizvoda.

Uvjereni da će proizvodnja biti dovoljna za sljedećih 20-ak godina, vrlo brzo se pokazalo da su potrebe tržišta puno veće.

Izgradnjom poslovne zone u Otočcu koja je udaljena 20-ak km od Krasna ukazala se prilika za gradnju novog proizvodnog pogona. Gradnja objekta počela je 01.07.2009, a otvorenje objekta bilo je 27.11.2009 godine. Objekat je sufinanciran sredstvima Ministarstva poljoprivrede i predpristupnog fonda SAPARD , a oprema je sufinancirana sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja.

Trenutni preradbeni kapaciteti omogućavaju preradu do 5000 l mlijeka dnevno.

Uveden je HACCP sustav i provode se redovne kontrole nadležnih službi. Sirana "Runolist" sirovinu nabavlja surađujući s proizvođačima mlijeka sa velebitskog područja, te posredno osigurava prihode za više od 70 proizvođača mlijeka ovoga kraja.

Naša vizija je postati najprepoznatljiviji i najznačajniji proizvođač autohtonih mliječnih proizvoda ovoga kraja.

Proizvodi koje razvijamo temelje se na tradiciji, zdravstvenoj ispravnosti, visokom stupnju kvalitete i odličnom okusu. Cilj nam je da kupac uvijek osjeti da je za svoj novac dobio najviše što mu možemo ponuditi.

Tomaić Commerce d.o.o. je obiteljska tvrtka s višego- dišnjim iskustvom u pro- izvodnji sira. Osnovna djela- tnost je otkup, prerada mlijeka...

Kako bi najbolje predstavili svoje proizvode u sklopu sirane izgrađen je edukativni hodnik iz kojeg se mogu vidjeti faze proizvodnje sira, te kušaonica...

Iz pravca Zagreba: autocestom A1 prema Splitu 138 km, izlaz 10 Otočac, prema Plitvičkim jezerima, cestom 50/E71 smijer Plitvička jezera / Vrhovine...

Tomaić - Commerce, d.o.o. Sva prava pridržana. Sirana "Runolist", Špilnički odvojak 5, 53220 Otočac, HR, tel: +385 53 771 177.